5 Mac 2011, Ayer Keroh – Persatuan Seni Silat Cekak Malaysia Cawangan Melaka (PSSCMCM) menyahut seruan YM Guru Utama PSSCM dengan merealisasikan konsep ‘Bersama & Bersatu’ dengan jayanya program Sireh Pulang Ke Gagang (SPKG) dim ana hampir 200 ahli berjaya dikumpulkan pada majlis tersebut.

PSSCMCM telah bertapak di Melaka pada tahun 1982 dan terhenti seketika kerana ketiadaan tenaga pengajar untuk meneruskan kelas latihan. Pada tanggal 5 Ogos 1998, kelas latihan Seni Silat Cekak telah dihidupkan semula. Program ini bertujuan untuk mengumpulkan semula ahli-ahli Seni Silat Cekak yang telah tamat bermula dari tahun 1982 sehingga hari ini.

Majlis bermula dengan ketibaan tetamu jemputan yang terdiri daripada YM Datuk Haji Maideen Bin Kadir Shah, Guru Utama dan Presiden  PSSCM diiringi En Roslin Bin Ali Omar, Setiausaha Agong PSSCM, En Abdul Rahaman Bin Ishak, Ahli Lembaga Pelajaran dan Tatatertib (LPT) merangkap Penasihat PSSCMCM dan Encik Sham Bin Hj Mohd Ghani, Yang DiPertua PSSCMCM.

Turut hadir ialah Tuan Haji Baharudin Bin Mohd Abd Rahim, Yang DiPertua PSSCM Negeri Sembilan serta En Mohamad Bin Din atau lebih dikenali sebagai ‘Pak Long Mat’ dari Seberang Perai.  Laungan bacaan zanji oleh kumpulan berzanji PSSCMCM dimulakan bagi memberkati perjalanan program  SPKG.

Pengerusi Program SPKG, Encik Muhammad Faiz Bin Abdul Kadir, mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua hadirin yang hadir dan memberi sokongan sepanjang program SPKG. Semua hadirin duduk bersila sepanjang majlis  jamuan makan malam tersebut serta diserikan lagi dengan persembahan khas oleh ahli-ahli lama PSSCM CM, Yang DiPertua PSSCMCM dan demonstrasi khas oleh YM Guru Utama PSSCM.

Senarai-senarai hadirin yang terlibat diabadikan dalam sebuah buku ‘Sireh Pulang Ke Gagang’ yang di serahkan kepada YM Guru Utama. Tayangan Multimedia SPKG sedikit sebanyak mengimbau kenangan sekalian hardirin yang hadir ketika belajar aktif di Melaka serta ranjau-ranjau yang dilalui di awal penubuhan PSSCM sehingga ke hari ini. Majlis diakhiri dengan sessi fotografi bersama YM Guru Utama agar diabadikan sebagai kenangan untuk semua hadirin yang hadir.