PERUTUSAN YM GURU UTAMA DAN PRESIDEN
SEMPENA NUZUL QURAN 1432H


Rakaman video di sini

Bersyukur kita kehadrat Allah SWT kerana dengan kehendakNya dan izinNya serta kurniaNya, dan dengan syafaat kekasihNya Junjungan Besar Nabi Muhammad saw, dan dengan berkat guru-guru kita serta keramah dan hikmah kedua ibubapa kita, maka dapat kita bertemu kembali pada hari ini iaitu hari yang amat bersejarah dan amat bermakna kepada orang muslim seluruh dunia iaitu peristiwa turunnya Al-Quranul Karim.

Peristiwa Nuzul Al-Quran merupakan peristiwa turunnya ayat al-Qur’an yang pertama kepada Nabi Muhammad s.a.w. di mana Al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang memikirkan rahsia al-Quran.

Allah swt memerintahkan kepada kita untuk membaca serta mengkaji apa sahaja yang ada di sekeliling kita. Membaca serta mengkaji adalah jambatan ilmu untuk kita menaikkan martabat dan darjat, kerana orang yang berilmu Allah swt akan meninggikan darjat mereka. Perlu saya tegaskan di sini Al-Quran adalah petunjuk kepada kita, ianya sebagai tempat rujuk yang ditinggalkan oleh Nabi Junjungan Besar Nabi Muhammad saw kepada umatnya. Maka, haruslah kita memahami bahawa Al-Quran bukan sahaja untuk dibaca tetapi kita harus juga memahami isinya serta mempraktikkan apa yang diperintahkan.

Harapan saya, agar ahli-ahli Silat Cekak berpegang kepada Al-Quran kerana ianya petunjuk kepada kita semua dan Almarhum Ustaz Hanafi juga mengasaskan Silat Cekak ini berpandukan Al-Quran dan sunnah.

Sekian terima kasih dan Selamat menyambut Hari Nuzul Quran.

Wabillahi taufil walhidayah assalamualaikum wbrkth.